22.02.2014

Calcule prețuri încălzire - Update

Continuare de la Calcule prețuri încălzire...

   Update 22.02.2014. Am primit factura Enel. Se schimbă datele problemei. 270 lei pentru 388 KWh energie activă, se mai adaugă 34 zile rezervare (ce dracu' e asta?) la numai 0,1715 lei pe zi, energie activa pentru CPC 97 KWh la 0,416 lei, contribuţie pentru cogenerare 485 KWh la 0,01838 lei, certificate verzi 485 KWhCV la 0,035709 lei, aciza 485 KWh la 0,004738 lei, taxa radio-tv 6,50 lei. 270/485=0,5583 lei/KWh
   GPL s-a scumpit la 3,10 lei/L, să nu uităm şi şpăguţa pe care o lăsăm la pompist pentru că "nu ie voie", în jur de 5 lei. Pe pompedecaldura2005.ro găsim 6,3KWh/L, aproape de valoarea de la punctul 2 de mai sus, 6,75KWh/L. Deci 20 litri de GPL costă 67 lei cu tot cu şpagă, adică 0,53 lei/KWh, asta pe la staţiile din Bucureşti. În Cobadin, de pildă, preţul GPL-ului este 3,32, deci vreo 72 lei/butelie, adică 0,5666 lei/KWh. Reamintesc ineficienţa umplerii buteliilor de la staţiile GPL, intrucât la schimb, o butelie de 11 Kg butan costă tot în jur de 68 lei dar e verificată de bandiţii ăia şi căldura de ardere e tot pe acolo.
   La romstal pe blog găsim puteri pentru lemnele cu 15% umiditate:
  • Salcâm 6,3 KWh/Kg
  • Carpen 5,3 KWh/Kg
  • Molid, brad 4,5 KWh/Kg
  • Pin 4,4 KWh/Kg
  • Arţar, mesteacăn 4,2 KWh/Kg
  • Fag 4,1 KWh/Kg
  • Stejar 3,7 KWh/Kg
  • Plop 3,1 KWh/Kg
  • Iau în calcul salcâmul, se vinde în Negru-Vodă cu 310 lei tona. Deci 310/1000/6,3 => 0,05 lei/KWh. Fagul se vinde la 280 lei tona, deci 280/1000/4,1 => 0,0683 lei/KWh. Faţă de calculele de la punctul 3 de mai sus, se pare că este mai eficace cumpăratul la tonă dar, atenţie, nu cumpăraţi lemne proaspăt tăiate sau după ploaie...
       Brichete de paie. Pe brichetepaie.ro, tipii afirmă că "puterea calorică" e 4160 Kcal/kg. Adică 4,83 KWh/Kg. Tona de chestii d-astea se vinde uzual cu 550 lei. Rezultă 550/1000/4,8 => 0,1138 lei/KWh. Dacă găsiţi brichetele la 400 lei tona, se ajunge la 0,082 lei/KWh.
       Brichete rumeguş. La Dedeman, Ruf (Ivis Impex SRL) 816 lei/tona, 4500 Kcal/Kg, 5,233 KWh/Kg, zic ei. Rezultă 0,156 lei/KWh. Tot la Dedeman, Biota 694 lei tona, tot rumeguş presat de răşinoase, dar Biota Construct SRL zice că are 4300 Kcal/Kg. Deci 5,0 KWh/Kg. Adică 0,1388 lei/KWh.
       Peleţii de lemn şi brichetele de cocs de la Dedeman nu au specificaţii, aşadar nu le pun în calcul. Nu găsesc în acest moment situri serioase cu specificatii şi preţuri pentru cărbuni, brichete de cărbuni sau peleţi. Aştept oferte şi păreri, le puteţi posta la comentarii.

       Concluzii:
    a) 1KWh = 0,5583 electric = 0,53 GPL/butelie = 0,14 brichete lemn = 0,13 gaz metan, 0,11 brichete paie = 0,07 fag = 0,05 salcâm
    b) Trebuie să renunţ la aragazul cu butelie şi să iau o plită cu inducţie. În paralel trebuie să construiesc şi un rocket stove pentru lemne şi biomasă, adaptat pentru gătit.

    Update 05.01.2016

    Organizare nemţească

       Nu prea pricep de unde atâta încredere în germani. A rămas un mit de undeva din vremea bunicilor. Împachetat frumos este prezent şi la TV sub formă de reclame, campanie electorală sau interviuri pe stradă. Se plimba reporterul lu' peşte pe stradă cu microfonu-n mână şi întreabă prostimea ce părere are despre. Iar prostimea zice "da, dom'le, îl votăm p-ăla. E organizat, punctual, de încredere, bla-bla, pentru că e neamţ"!!!
       Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen. Adică Carol I al României. Made in Germany. Adus de unii care l-au "abdicat" pe Alexandru Ioan Cuza pentru că nu prea le conveneau anumite reforme. Onorabil, în 1916, am fost conduşi în răzoi de partea Germaniei deşi poporul dorea altceva. Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen. Adică Ferdinand I al României. După, am avut Mihai I, Principe de Hohenzollern, vreo 3 ani. Carol al II-lea, rege al României, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, vrea şi el, aşadar îl descăunează pe Mihai. După 10 ani se cară şi rămânem iar cu Mihai I încă 3 ani. Se pare că tipii aştia aveau onoare, erau punctuali şi organizaţi (şi Carol II?) pentru că... erau militari.
       În prezent nemţii sunt un pic mai altfel. Calitatea germană e inexistentă sau made in China. Organizarea? Praf. Să ne uităm la Kaufland. Mai ieftin la multe alimente decât Lidl, Cora sau Carrefour. Produsele K-Classic sunt made in China. Ca mai toate produsele de pe piaţă. Organizarea magazinului e totuşi din Germania.
       Intri în magazin. Construcţia te obligă să dai o roată completă pentru a cumpăra cât mai multe produse de care nu ai neapărată nevoie. Primele raioane sunt cu fructe şi conserve. Punem în cărucior banane, mere, kiwi, spaghete şi sosuri. Mergem mai departe. Conserve. Bun, luăm şi d-astea. Ajungem la primele dulciuri şi prăjituri. Punem în căruţ nişte croissant-uri şi nişte prajituri. Luăm şi pâine, e una pentru juniori foaarte pufoasă. Merdenele, gogoşi, ţop în coş.
       Brânzeturi - se vând în punguţe de plastic la raionul specializat. Congelate, băgam în coş, după ce le-am introdus în punga termoizolantă. Începe să devină dificil, trebuie să fac mutări serioase ca să nu pun congelatele peste fructele fragile sau pâinea pufoasă.
       Chipsuri, dulciuri - in coş. Mezeluri, preparate din peşte - luăm şi d-astea. Câteva borcane de smântână şi iaurt. Hai si un bax de lapte, deşi în Lidl e mai ieftin dar nu am chef să mai pierd timpul pentru câţiva bănuţi. Poate şi un carton de ouă... Cu siguranţă nişte kefir, sana, iaurt potabil. Coşul se umple. Ferind ouăle am storcit pâinea, gogoşile şi merdenelele.
       Raionul de răcoritoare. Împărăteasa mi-a comandat apa plată pentru pitici. Umflu un bax, reuşind să storcesc bananele şi kiwi. La naiba, cărucioarele din Lidl au un suport special pentru baxuri. Uite şi nişte bere. Fac praf şi coissant-urile.
       Săr complet peste electrice/electronice/jucării care sunt extrem de scumpe în magazinul ăsta. Doar bateriile sunt mai ieftine aici.
       Mâncare pentru căţei şi pisici. Iau câteva punguţe, conserve. Sacii cu nisip-aşternut pentru pisică rezolvă prăjiturile şi chipsurile - le aplatizează. Ajung la casă unde constat dezastrul.
       Să le scriu în formularul de sugestii? Neah, mai bine scriu aici. Îl întreb pe casier cine e cretinul care a organizat magazinul. Răspunde cu mândrie, plin de patriotism: cei din Germania.

    15.02.2014

    Rocket Stove 1

       Spuneam într-un post mai vechi că am luat o casă la ţară. Întrucât am luat casa vara, nu prea m-a interesat starea sobelor. Afară erau 35-40 grade, înăuntru 20. Aşadar era de presupus că iarna va fi frig afară şi cald în casă. M-am cam înşelat.
       A venit iarna. Aerotermele şi caloriferele electrice nu fac faţă gerului de afară. Sobele din casă sunt vai de mama lor, fumegă de peste tot. Am cumpărat centrală, dar nu o pot monta acum pentru că nu e gata camera tehnică, nici măcar uşi sau geamuri nu am pus. Trebuie găsită o altă soluţie.
       Căutând pe internet, am găsit "the rocket stove". În toate videoclipurile de pe youtube, acest rocket stove consumă puţin, arde complet şi dă multă căldură. Şi pentru că nu pot să cred toate prostiile de pe youtube, am decis să fac un experiment. M-a costat vreo 35 lei (12 lei un cot, 10 lei burlanul) şi iată ce a ieşit:

       L-am alimentat cu vreascuri, buruieni, porumb, lemn, brichete de rumeguş şi de cărbune. Pare să ardă OK, mai ales cu vreascuri şi buruieni. Abia s-a topit zăpada, aşadar nu sunt tocmai uscate buruienile alea - se poate vedea fumul alb.



    loading...